Fruitnet Forum South East Europe

Fruitnet Forum South East Europe

Bila nam je čast a i zadovoljstvo što smo dali svoj mali doprinos učestvovanjem na jednom prestižnom međunarodnom forumu, kao što je ove nedelje bio Fruitnet Forum South East Europe, koji se održao 21. i 22. novembra u beogradskom hotelu Hajat u organizaciji svetski poznate medijske kuće Fruitnet.

Forum je okupio mnogobrojne stručnjake iz oblasti marketinga voća i povrća iz Evrope, kao i proizvođače i izvoznike voća i povrća iz čitavog regiona Balkana. Na forumu se moglo čuti mnogo korisnih informacija o trenutnim i budućim trendovima u svetu, kao i sagledati šira slika o trgovanju voćem i povrćem. Pored informacija vezanih za tržište bilo je interesantno čuti da se pored redovnih kontrola bezbednosti voća i povrća po pitanju ostataka pesticida, nivoa teških metala i prisustva nitrata i nitrita, u Evropi rade i ispitivanja porekla voća i povrća na osnovu izotopa koji su karakteristični za svako proizvodno područje. Na zahtev evropskih maloprodajnih lanaca, savremene laboratorije na ovaj način proveravaju poreklo voća i povrća.  Prikazani su i uspešni primeri međukontinentalnog udruživanja i nastupa na svetskom tržištu pod zajedničkim brendom, kao i analizirana situacija da li je i koliko riskantno celokupan izvoz jedne zemlje vezati samo za jedno tržište u vremenu kada je prisutna potpuna globalizacija trgovine voćem i povrćem.

Zaključci foruma su da je ljudski kapital najvažniji kapital u 21. veku, da je potrebno da se da se proizvođači sa Balkana udružuju kako bi mogli značajnije da nastupe na svetskom tržištu, da je na ovim prostorima potrebno da se mnogo više pažnje posveti marketingu i brendingu proizvodnje. Značajan zaključak je da je južno istočna Evropa prepoznata kao izvor kvalitetnog voća i povrća za svetsko tržište i da je postala atraktivna za potencijalna ulaganja u ovaj sektor u budućem periodu.

Više o forumu možete videti na:

https://www.fruitnetforumsee.com

http://www.fruitnet.com/eurofruit/article/174077/get-organised-balkan-growers-told

https://www.agromedia.rs/vesti/jugoistocna-evropa-sve-perspektivnija-za-uzgoj-voca-i-povrca

https://www.youtube.com/watch?v=QpPvl23Xze4 (od 9. minuta)

https://www.youtube.com/watch?v=e4WxRs8Uxjc (od 2:40 minuta)